Else Böhler is een gelijkend portret

Henri Bulhof informeert bij Vestdijk in hoeverre de personages in Else Böhler, Duits dienstmeisje op fantasie of een natuurgetrouwe weergave zijn van bestaande personen. In zijn brief van 4 juni 1959 antwoordt Vestdijk dat er ‘slechts weinig natuurgetrouwe portretten zijn.’ Ook ‘mijn ouders zijn in deze vorm volkomen gefantaseerd. ’ Er is maar een uitzondering: “Als behoorlijk gelijkend portret beschouw ik eigenlijk alleen ‘het dienstmeisje’ zelf. “

Else Böhler was dienstmeisje bij de familie Bulhof. De brief is een van de nieuwe aanwinsten die zijn opgenomen in de Vestdijkbeeldbank.

WvW, 2 mei 2019

Terug omhoog

Datum symposium verplaatst naar 2 november

De najaarsbijeenkomst van de Vestdijkkring staat in het teken van het Rembrandtjaar. Vestdijk heeft veel aandacht besteed aan onze beroemdste schilder.

Eerder is gemeld dat deze bijeenkomst gepland was op 16 november van dit jaar. In verband met de beschikbaarheid van de zaal in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Oosterdok is de datum vervroegd naar zaterdag 2 november in de middag.

Gegevens over het programma van het symposium volgen later.

WvW, 12 april 2019

Terug omhoog

Vestdijkwandeling in fraaie brochure

Op 23 maart –de sterfdag van Vestdijk- opende burgemeester Sluiter van Harlingen aan de Voorstraat de nieuwe gezamenlijke ingang van het Hannemahuis, boekhandel Van der Velde en de Harlingse Bibliotheek. Tevens presenteerde hij de rijk geïllustreerde brochure ‘Wandelroute met Simon Vestdijk’, een uitgave van het Hannemahuis. Er bleek behoefte te zijn aan een kortere wandelroute op papier. Route en tekst werden verzorgd door Wilbert van Walstijn.

Tijdens de ledenvergadering van de Vestdijkkring van zaterdag 30 maart is de aandacht gevestigd op de wandelroute die in het Hannemahuis en in de belendende boekwinkel voortaan voor €2,50 te koop is.
De vergadering werd afgesloten met een prikkelende voordracht van de schrijver Herman Stevens. Hij meent dat Vestdijk toe is aan een nieuwe, moderne biografie. Hij kwam tot deze conclusie vooral door herlezing van het werk van Vestdijk zelf. Zijn verrassende aanbeveling zal integraal verschijnen in de eerstvolgende Vestdijkkroniek.

WvW, 30 maart 2019

Terug omhoog

Terug omhoog

‘Van alle schrijvers die mij aanspraken is Vestdijk een blijvende liefde geworden’

In Boekenpost, nummer 160 interviewt Kees van Rixoort Wilbert van Walstijn over zijn lievelingsauteur Simon Vestdijk. Wat staat er in de boekenkast? Nagenoeg alles, niet alleen van de auteur zelf, maar ook –in een apart kastje op zijn werkkamer- heel veel over Vestdijk. Van Walstijn is een lezer die bij een auteur blijft hangen wanneer deze hem boeit. Alleen Vestdijk is een ‘blijvende liefde geworden’.   Best bijzonder want volgens Van Walstijn wordt Vestdijk best wel bewonderd, maar is zijn lezerspubliek altijd vrij klein: een intellectuele bovenlaag en traditioneel veel medici.’ Kort na zijn dood groeide wel zijn populariteit, hetgeen zich uitdrukte in de oprichting van de Vestdijkkring met op zijn hoogtepunt wel tegen de negenhonderd leden. Daarvan zijn er nog 275 over. Vestdijk trekt nog steeds lezers aan ‘met een zekere rijping’. Zijn barokke stijl kenmerkt zich door lange zinnen, waarin zijpaden en details niet gemeden worden.

Volgens Van Walstijn is Vestdijk ‘een systeembouwer’, die een samenhangende wereld schiep met zijn oeuvre. Zelf vindt de hoofdredacteur van de Vestdijkkroniek De kellner en de levenden een topper in zijn oeuvre, maar zeker niet de enige. Daarnaast is bijvoorbeeld De held van Temesa het vermelden waard en zeker voor iemand die met Vestdijk kennis wil maken raadt hij zijn verhalen aan. Op 21 september is Van Walstijn te horen op een symposium over ‘Schrijvende artsen’ aan het VUMC. Het zal gaan over ‘De zelfontleding van Vestdijk.’

WvW, 27 februari 2019

Terug omhoog

Kalender: Activiteiten

mei 2019
M D W D V Z Z
« apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categorieën