Vestdijk was dol op illustraties

 
Romans gingen voor Vestdijk pas spelen door de illustraties die hij in zijn kinderboeken zag. Deze bekentenis van Vestdijk in een essay vormde het aanknopingspunt voor de tijdelijke tentoonstelling Kinderboeken van Vestdijk die op 29 oktober j.l. te zien was in de Vestdijkzaal van de Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Vooral in zijn oerroman Kind tusschen vier vrouwen  komen de kinderboeken die de jonge Simon Vestdijk, alias Anton Wachter las uitvoerig aan bod. En het zijn dan veelal de illustraties die de aandacht van Anton hebben getrokken. Zo noemt hij de tekeningen van Doré in Vertellingen van Moeder de Gans ‘sprookjes in zich zelf’. Mieke Vestdijk gaf de originele kinderboeken van Simon/Anton speciaal voor deze gelegenheid in bruikleen.

WvW, 30 oktober 2011

De tekst behorende bij de tijdelijke tentoonstelling, met getoonde illustraties in verkleinde vorm, is hier te downloaden De diavoorstelling van de afbeeldingen uit de kinderboeken van Vestdijk is te downloaden hier als pdf-bestand (grootte 51 MB). Ook staan deze afbeeldingen (in maximale resolutie) op de beeldbank.

Meer foto’s gemaakt op het symposium vindt u in deze serie .
HT, 31 oktober 2011


Buwalda las veel Vestdijk, maar (nog) niet De onmogelijke moord

 
Buwalda put inspiratie uit Vestdijk maar (nog) niet uit de uitgesproken misdaadroman die Vestdijk schreef De onmogelijke moord. Van beïnvloeding langs die weg op zijn eigen misdaadroman Bonita Avenue kan dus geen sprake zijn, zoals verondersteld werd. Dit bleek tijdens het symposium De kracht van het voorbeeld op zaterdag 29 oktober in de Openbare bibliotheek te Amsterdam. In een
 levendig gesprek met Vestdijkbiograaf Wim Hazeu sprak Peter Buwalda openhartig over zijn inspiratie door Vestdijk. Inspiratie die overigens ook kan worden ingegeven door af te wijken van het voorbeeld. Zo heeft de auteur gekeken naar De redding van Fré Bolderhey. Dat leerde hem dat gekte beter niet door het hele boek heen kan spelen. Dan gaat het zieke personage tegenstaan en dat leidt tot ‘inflatie van het ziektebeeld’. Daarom wilde Buwalda de psychotische Aaron in zijn eigen roman kort houden.
Buwalda bewondert vooral de ‘volheid’ van de taal van Vestdijk, waarmee hij zo’n eigen atmosfeer weet te scheppen.

WvW, 30 oktober 2011


Belangrijke rol van Vestdijk in de Proustkritiek.

 
Vestdijk heeft bij herhaling aangegeven dat het lezen van de romancyclus A la recherche du temps perdu van Marcel Proust van betekenis is geweest voor zijn eigen schrijverschap. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw heeft hij zich ingespannen om Prousts roman voor het voetlicht te brengen. Dat zei dr. Sabine van Wesemael, docent moderne Franse letterkunde, aan de UVA tijdens het symposium De kracht van het voorbeeld.  Dit symposium was een gezamenlijk initiatief van de Vestdijkkring, de Nederlandse Proust Vereniging en de Openbare bibliotheek Amsterdam.
Vestdijk schreef recensies, kritieken, een viertal diepgravende essays voor Maatstaf in de jaren zestig, die later zijn opgenomen in Gallische facetten. Hij verwerkte verwijzingen naar de Recherche in zijn aanzet tot een proefschrift Het wezen van de angst en laat Anton in De laatste kans een aantal deeltjes Proust lezen. Zowel in de jaren dertig als na de Tweede Wereldoorlog ontpopt Vestdijk zich als een vurig pleitbezorger van de Recherche en stelt alles in het werk om aanvallen op Proust te pareren; de standpunten die hij daarbij naar voren brengt zijn vaak zeer eigenzinnig en getuigen van een opmerkelijk groot inzicht. Vestdijk heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse Proustkritiek. M aar, de analyses van Vestdijk tonen eveneens aan dat literaire kritiek zoals zo vaak, functioneert als reflectie op de eigen schrijversproblematiek. De doorwerking van de Recherche in het werk van Vestdijk komt sterk naar voren in zijn Kind tussen vier vrouwen.
De inleiding van Sabine van Wesemael zal in het voorjaar van 2012 als artikel verschijnen in de Vestdijkkroniek.

WvW, 30 oktober 2011

Het interview van Wim Hazeu met Sabine van Wesemael (PDF-bestand)


Frida Dewitte: Dionysos tegen Apollo in De koperen tuin

De koperen tuin, Perpetua-reeks

De onlangs verschenen herdruk van De koperen tuin in de Perpetu a-reeks leidt tot nieuwe recensies van de roman. Eerder besteedde Jeroen Vullings er al uitgebreid aandacht aan (zie bericht hieronder); nu verscheen een bespreking ervan door Frida Dewitte voor Goddeau, magazine voor muziek en andere. Evenals Vullings is zij van mening dat lezers die Vestdijk op latere leeftijd (her)ontdekken ‘een enorme verrassing’ wacht. Tieners kunnen volgens haar nog ‘niet alle lagen van het boek bevatten’. Zij doelt dan op de ‘verwijzingen naar Vestdijks grote passie: de klassieke muziek’. Wie het repertoire van Wolf en Duparc bestudeerd heeft, ‘ziet de humor in van hoe de schrijver zijn passie verwerkte’ De recensent is kennelijk goed op de hoogte van de analyses van Martin Hartkamp, want ook zij ziet in de roman een ‘afweging van het Dionysische tegen het Apollinische’. Hierover merkt zij het volgende op: ‘Het is de muziek die het personage uiteindelijk van de geest wegdrijft en richting het Dionysisch ideaal beweegt, en een dergelijke levenswandel kan in Vestdijks logica niet triomferen. Dat de finale de epische karaktertrekken van de romantische operatraditie uit de negentiende eeuw overneemt, mag niet verbazen gezien Vestdijks liefde voor het genre’. De uitgebreide scène rondom Carmen van Bizet moet gezien worden ‘als een element dat de latere gevoelsmatige teloorgang van Nol aankondigt’.

 

De volledige recensie is te lezen op Goddeau.com/boeken

WvW, 21 oktober 2011


Artikelen van Fens over Vestdijk zijn toegankelijk

Misschien zullen Vestdijk-lezers gebaat zijn met de wetenschap dat al sinds enige tijd een groot aantal artikelen waarin Kees Fens Vestdijk bespreekt vrij toegankelijk is op de website “Ingangen op Fens”
(niekvanbaalen.net/fens/fens.htm ).

Aan deze zeer uitgebreide bibliografie van de krantenartikelen van Fens (vanaf 1954) zijn talrijke artikelen volledig gescand aan de desbetreffende lemmata gehangen, zulks met toestemming van de weduwe Fens.

De bibliografie is o.m. doorzoekbaar op auteur, op besproken werken, en met behulp van trefwoorden. Het trefwoord ‘Vestdijk’  levert tevens een groot aantal ingangen op naar verschillende door Fens ter sprake gebrachte aspecten van Vestdijks werk.

Rijk Mollevanger, 20 oktober 2011


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
oktober 2011
M D W D V Z Z
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën