Literaire routes

Wandelroute met Simon Vestdijk

Een uitgave van het Hannemahuis te Harlingen in maart 2019. (19 blz.) en aldaar verkrijgbaar.
Route en tekst werden verzorgd door Wilbert van Walstijn.


Ontdek het Harlingen van Simon Vestdijk met een smartphone-app.

Deze app ‘Literaire Routes’ werd stopgezet door het Literatuurmuseum per 21 november 2022.
Voor apparaten met android is de app evenwel toch nog beschikbaar en uitstekend te gebruiken .
De app is te downloaden via  deze link: Google play.
Na installatie van de app kies Simon Vestdijk.

 

Wandelen door literair Nederland. Het kan met Literaire Routes, een gratis smartphone-app van het Letterkundig Museum met wandelingen langs locaties uit het leven en werk van schrijvers en dichters. De routes zijn vol van literaire verhalen, die met tekst, audio en beeld tot leven komen. De app bevat ook een route over Simon Vestdijk en zijn romanfiguur Anton Wachter.

Een literaire wandeling door Harlingen voert langs 16 plekken die een belangrijke rol spelen in leven en werk van beiden. Vol informatie over de historie van de Friese havenstad, over de schrijver, over motieven in zijn werken en zijn ‘nachleben’.

Het project is in 2016 tot stand gekomen in samenwerking tussen de Vestdijkkring, het Hannemahuis en het Letterkundig Museum.


Simon Vestdijk fiets- en wandelroute Doorn (1998)

img322c3

In 1998 verscheen bij VVV Doorn een Simon Vestdijk fiets- en wandelroute in een handzaam boekje met ringband. Deze route was samengesteld op initiatief van de VVV door drie studenten van de Hogeschool Utrecht, met medewerking van Mieke Vestdijk. De uitgave was met de hand gemaakt door uitgeverij Copyright Foundation Simon Vestdijk te Doorn. In de route zijn enkele locaties opgenomen die een inspiratie vormden voor Vestdijk in zijn ‘Doornse romans’.
Dit boekje is al vele jaren niet meer beschikbaar bij VVV Doorn. Maar de route, zoals uitgezet in 1997,  is voor de Vestdijkliefhebber van nu nog steeds de moeite waard. Toestemming is daarom gevraagd en verleend voor het digitaal beschikbaar stellen van deze routebeschrijving als exacte kopie.
U kunt hier de fiets-en-wandelroute-doorn als pdf-bestand (3 MB) downloaden en de route eenvoudig volgen op smartphone of tablet. Het huren van een fiets is mogelijk in het centrum van Doorn.
Enkele kanttekeningen om u ‘niet op het verkeerde pad te brengen’ (en op- of aanmerkingen zijn welkom):

pag. 6 Het VVV-kantoor is thans in Huis Doorn. De Kapelweg vindt u eenvoudig vanaf het Gemeentehuis bij de kruising N225/N227.
pag. 6img397 Het beschreven bijzondere hek (Het glinsterend pantser) staat een eind van het pad af, maar u kunt er naar toe lopen.
pag. 8
imgp2148
Het ‘Vulkaanhuisje’ staat op privé-terrein en is moeilijk zichtbaar vanaf de weg.
pag. 12
30578861581_84cd0df937_o
De in 2015 omgevallen imposante boom (de ‘Napoleonbeuk’) aan de Postweg zou Vestdijk geïnspireerd hebben in zijn novelle De boer onder de boom.
pag. 20
imgp6909-2
De oprijlaan naar Huis te Maarn rijdt u gemakkelijk voorbij, maar eenmaal gevonden heeft u daar een fraai uitzicht.
pag. 22 Hier is de routebeschrijving thans enigszins  onduidelijk, maar u kunt het brede fietspad links van de N227 over de heuvelrug blijven volgen tot aan de oprit van St Helena-heuvel.
pag. 30 De oranjerie op park Hydepark is in renovatie.
pag. 32 Het tankstation heeft nu een andere merknaam.
pag. 38/41
imgp6920-2
Dit huis uit Een moderne Antonius is blijkbaar gerenoveerd en anders van kleur.

HT, 19-11-2016