Vestdijk, dbnl en e-books

Op deze website staat een link naar vestdijk.com/e-books. Steeds meer e-books met werk van Vestdijk zijn ook te vinden op dbnl.org, te downloaden als pdf of epub-bestand. Veel romans maar ook poëzie, brieven en essays zijn zo toegankelijk gemaakt.

dbnl.org is een ongelooflijk rijk databestand voor literatuurliefhebbers en -professionals
Overigens zijn er teksten te vinden van de vader van Simon Vestdijk (S.), van zijn zoon (Dick) en van zijn echtgenote (Mieke).
Twee voorbeelden, die uiteraard met Simon Vestdijk te hebben:

Aktaion onder de sterren

Ontmoetingen met schrijvers, P.H. Ritter (1956) (zie pag. 70)

LW, 14 januari 2025

Terug omhoog

‘De oubliëtte’ vermeld in magistrale roman

Het verhaal De oubliëtte van Simon Vestdijk wordt vermeld in de magistrale roman Waar alle wegen ophouden van Sana Valiulina (Prometheus Amsterdam, 2024).

Het gaat om de volgende passage, op blz. 296 / 297.

Uit de mensen werd al het menselijke verdreven, kinderen moesten hun ouders aangeven, buren hun buren, mannen hun vrouw, vrouwen hun man, en soldaten die zich in een uitzichtloze positie bevonden werden geacht zichzelf een kogel door het hoofd te jagen. Dat alles werd doelbewust gedaan, het systeem werd gevoed met mensen. Zoals de middeleeuwse ridder Hugo in het verhaal De oubliëtte van Simon Vestdijk mensen in een onderaardse kerker gooide om zijn eigen leven te verlengen, zo werd ook het Sovjetsysteem gevoed met mensen, om de leegte te vullen, de desolate, onvruchtbare aarde waarin Rusland na de staatsgreep van 1917 was veranderd.

Eigenlijk is het biografische non-fictie want de inhoud van de roman is gebaseerd op gebeurtenissen die werkelijk hebben plaatsgevonden. Wat mij betreft mag het in de boekenlijstjes over 2024 op nummer 1.

Kees Blankendaal, 9 januari 2025

Terug omhoog

Bellen met Buwalda

In de Volkskrant van 4 januari schrijft Onno Blom, hoe hij, net als de afgelopen vier jaar, belt met Peter Buwalda om te vragen of nu eindelijk het vervolg op Otmars zonen (2019) gaat verschijnen. En ja, er gloort licht, De jaknikker komt eraan!
Het is het verslag van een geestige dialoog, waarin Buwalda vertelt: ‘De proefdrukken, die druppelen hier binnen, dat is lekker, dat gaat hard. Maar dan heb ik ook weinig tijd over. Dan schorten we de nachtrust op, die bui hangt al klaar, Onno. In de avonduren, om mezelf maximaal te tergen, lees ik Vestdijk.’  Dan vraagt Blom: ‘Vind jij dat schrijvers vaak te snel tevreden zijn?’ Buwalda: ‘Geen idee. Ik ben daar niet bij, hè. Vestdijk schreef in een maand De ziener. (…) Het is een volledig gelukt boek, een meesterstuk.’

FH, 4 januari 2025

Terug omhoog

P.C. Hooftprijs 2024 voor Maarten ´t Hart

Op 10 december werd bekend dat de P.C. Hooftprijs 2024 is toegekend aan Maarten ´t Hart.

Maarten heeft veel geschreven over en steeds weer gepleit voor het werk van Vestdijk. Hiervoor werd hem in 2018 de Ina Dammanprijs toegekend.
In de Volkskrant van 11 december 2024 komt hij in een stuk van Onno Blom nog  eens terug op Vestdijk. Nadat Blom heeft betoogd dat ´t Hart in werkkracht en productiviteit ‘de duivelskunstenaar uit Doorn’ naar de kroon steekt – hij publiceerde meer dan vijftig boeken, waaronder negentien romans –  reageert de schrijver bescheiden. ‘Ik heb niet stil gezeten, maar ik wil me toch niet met Vestdijk vergelijken. Die schreef wel 52 romans! Nee, ik blijf mijlenver achter. Maar het is prachtig dat ik nu met hem in het rijtje van P.C. Hooftprijswinnaars sta.’ De verschillen tussen beide schrijvers zijn groot. ‘Ik heb geen fantasie. Neem De ziener van Vestdijk. Dat verhaal heeft hij helemaal verzonnen – dat zou ik nooit kunnen. Er moet altijd eerst iets gebeuren dat ik kan gebruiken. Bovendien heeft hij met veel minder plezier geschreven dan ik. Als je eens wist hoe somber Vestdijk was. Dat is bij mij helemaal niet. Ik moet erg om mijzelf lachen.’

De Vestdijkkring feliciteert Maarten ’t Hart met de P.C. Hooftprijs.

FH, 11 december 2024

 

Terug omhoog

Juffrouw Lot

In Vestdijkkroniek 142 verscheen een artikel van ons medelid Peter van Schijndel over het beroemde buikbandje, dat bij het verschijnen van de eerste druk van Juffrouw Lot zou aankondigen dat Vestdijk de Nobelprijs 1964 had gewonnen. Doch helaas, de uitverkiezing van Vestdijk ging niet door en de buikbandjes verdwenen bijna alle. Lees hier het artikel (pdf).

Na het overlijden deze zomer van Vestdijk-verzamelaar Pieter Riedstra zijn veel eerste drukken van uitgaven van Vestdijk nu te koop bij antiquariaat Hovingh te Haarlem, maar met een verwijzing naar het artikel van Peter van Schijndel voor de liefhebber hier speciaal een tweetal uitgaven van Juffrouw Lot op Catawiki.

RJ, 6 december 2024

Terug omhoog

Kalender: Actueel

januari 2025
M D W D V Z Z
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categorieën