Schatplichtig aan Vestdijk: Tomas Lieske, Constantijn Huygensprijs 2024

In het radioprogramma Kunststof is  bekendgemaakt dat Tomas Lieske de Constantijn Huygens-prijs 2024 toekomt. Lieske wordt daarmee bekroond voor zijn gehele oeuvre dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays ‘waarin de taal fonkelt, de nieuwsgierigheid bloeit en de verbeelding wordt gevierd’.

De jury van de Haagse prijs bestond dit jaar uit Jeroen Dera, Layla El-Dekmak, Laurens Ham, Rashif El Kaoui, Helma van Lierop, Aad Meinderts (voorzitter), Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Zij prijzen Lieske:

Met zijn romans, verhalen, gedichten en met zijn vroegere poëziekronieken voor het literaire tijdschrift Tirade, in 1989 gebundeld onder de titel Een hoofd in de toendra, werkt Tomas Lieske aan een oeuvre dat zich zo niet in omvang, dan wel in reikwijdte, vormbeheersing en soortelijk gewicht kan meten met dat van de schrijver over wie hij lang geleden zijn doctoraalscriptie Nederlands schreef: Simon Vestdijk.

Lieske debuteerde in 1987 met de dichtbundel De ijsgeneraals. Daarna verschenen onder andere Een ijzersterke jeugdDaedaleaDe vrolijke verrijzenis van AragoHonderd hoge dagen, en Het spettert geluk. Zijn meest recente titel is de roman Niets dat hier hemelt, waarmee hij die andere Haagse literatuurprijs won: de F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza.

De Constantijn Huygens-prijs wordt pas op zaterdag 25 januari 2025 uitgereikt. Er is een geldbedrag van 12.000 euro aan verbonden.

Bron: Tzum.info

LW, 3 juli 2024

Terug omhoog

Anton Wachterprijs 2024

Tiemen Hiemstra heeft met W. de Anton Wachterprijs 2024  gewonnen. Aan de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut is een geldprijs van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter verbonden. Eerder won Hiemstra de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. W. is ook nog genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren 2024 en voor de Inktaap. Hiemstra stond met zijn roman ook op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs.

De jury bestond dit jaar uit Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter) en was unaniem in haar oordeel. Burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps maakte de winnaar bekend via het openen van de tot dan toe gesloten envelop.

Er waren 99 inzendingen waaruit dit jaar voor het eerst 6 genomineerden werden gekozen. Alle genomineerden waren aanwezig.

De uitreiking van de Anton Wachterprijs vindt plaats in Harlingen, geboorteplaats van Simon Vestdijk. De uitreiking, in de sfeervolle tuin achter museum, boekhandel en bibliotheek, ging vooraf aan het Literair Festival Harlingen.
Ook werd de Ina Dammanprijs uitgereikt aan Siep Kooi voor zijn studie Slotakkoorden bij Simon Vestdijk.

LW, 24 juni 2024

Terug omhoog

Overleden: H.T.M. (Dick) van Vliet (11 december 1950 – 12 juni 2024)

Hendricus Theodorus Maria van Vliet (Utrecht, 1950) studeerde Nederlands in Utrecht in de jaren 70 van de twintigste eeuw. Hij maakte naam als de bezorger van de vijftig delen Volledige Werken Louis Couperus, die hij – aan het hoofd van een klein team – tussen 1987 en 1996 in het licht gaf. Hij was ook verantwoordelijk voor de uitgave van Louis Couperus. De correspondentie (2013), met daarin bijna vijftienhonderd brieven van de gevierde Haagse schrijver.

H.T.M van Vliet heeft in de jaren negentig als bijzonder hoogleraar editiewetenschap aan de VU in Amsterdam en directeur van het Constantijn Huygens Instituut een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de editiewetenschap in Nederland. Samen met zijn leermeester A.L. Sötemann verzorgde hij begin jaren tachtig historisch-kritische edities van de poëzie van Bloem en Leopold, later in zijn eentje ook van Marsman en opnieuw Leopold. Zijn uitvoerige studies naar het leven en werk van Louis Couperus, waaronder Versierde verhalen (2000), over de oorspronkelijke boekbanden van Couperus’ werk, zijn uitgegroeid tot standaardwerken. Daarnaast heeft Van Vliet veel tijdschriftartikelen, recensies en nawoorden gepubliceerd.

Van 2003 tot 2016 was hij docent Nederlands aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam; en ook bleef hij actief als Couperuskenner en als editeur van letterkundig werk. In 2020 bracht Van Vliet de verzamelde verzen van H. Marsman uit en vorig jaar verscheen van hem een nieuwe editie van De berg van licht.

Van Vliet is de editeur van de wetenschappelijke editie van Kind tussen vier vrouwen van Simon Vestdijk (het ‘oerboek’) en maakte met Wilbert van Walstijn en Flip Hammann, redacteuren van de Vestdijkkroniek, Gepassioneerd wikken en wegen, een boek met ongebundelde essays en artikelen van Vestdijk.

H.T.M. van Vliet ligt begraven op de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen, niet ver van de plek waar Louis Couperus en zijn vrouw hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van een persbericht van de familie van Vliet.

LW, 24 juni 2024

Terug omhoog

De zes kanshebbers voor de Anton Wachterprijs

Zaterdagmiddag 22 juni, Harlingen, bekendmaking van de winnaar van de prestigieuze Anton Wachterprijs! Zes debutanten, zes kanshebbers! De oproep van Gerbrand Bakker, voormalig jurylid, om meer, véél meer aandacht voor deze prijs en bijbehorende romans, heeft gewerkt. In Trouw, 13 juni 2024, (Tijdgeest, p. 64-69), een gesprek met iedere genomineerde.

De oproep van Bakker was ‘aanleiding voor de jury om dit jaar anders dan anders niet meteen een winnaar aan te wijzen, maar voor het eerst met een shortlist van zes debuten te komen.’ De winnaar komt in een rijtje met illustere namen te staan waaronder Frans Kellendonk (eerste winnaar, 1977), Wessel te Gussinklo, Ilja Leonard Pfeijffer, Maartje Wortel, Arnon Grunberg en Niña WeijersDe laatste winnaar was Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2022).

Genomineerd zijn:

* Martien van Agtmaal, Het objectief (Van Oorschot)
* Rinske Bouwman, Een soort eelt (Querido)
* Tiemen Hiemstra, W. (Das Mag)
* Dieuwertje Mertens, Moeders. Heiligen (Querido)
* Fien Veldman, Xerox (Atlas Contact)
* Gijs Wilbrink, De beesten ( Thomas Rap)

De Anton Wachterprijs wordt sinds 2021 gesubsidieerd door de gemeente, bibliotheek en boekhandel in Harlingen. De organisatie is in handen van Bibliotheken Noord Fryslân, in opdracht van de gemeente Harlingen.

LW, 15 juni 2024

Terug omhoog

Terug omhoog

Kalender: Actueel

juli 2024
M D W D V Z Z
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën