Een literair relletje

De toespraak van burgemeester Roel Sluiter tijdens de uitreiking van de Anton Wachterprijs wekte beroering in ‘Fryslan’. Hij trok het nut van de tweejaarlijkse bijeenkomst in twijfel nu Harlingen zich er niet meer mee op de kaart kan zetten, omdat weinigen nog weten wie Anton Wachter is, Harlingen in het bekroonde boek van Buwalda niet eens genoemd wordt  en in de boekhandel nauwelijks titels van Vestdijk te vinden zijn. Van prijswinnaars zou geëist moeten worden dat Harlingen in hun roman voorkomt.  Hierop gonsde een rumoer door de fraaie Grote Kerk. De ironische toon kreeg in de Grote Kerk een valse klank.  Jurylid en schrijver Kees ’t Hart reageerde furieus: ‘De gemeenteraad moet hem tot de orde roepen. Hij moet worden berispt.’ Biograaf Hazeu stapte met een stapel boeken van Vestdijk die de plaatselijke boekhandel Wever in de Grote Kerk had uitgestald op de burgemeester af om hem van zijn ongelijk te overtuigen. De burgemeester betreurde achteraf dat zijn ironische toon niet goed was overgekomen. Prijswinnaar Buwalda stelde mild vast: ‘Ironie is een gevaarlijk wapen’. Friese krantenVolgens hem is Vestdijk nog wel degelijk populair. De commotie over de toespraak heeft in ieder geval in de lokale en regionale pers enige neerslag gekregen. In de Leeuwarder Courant van maandag 12 november stond een halve pagina foto en tekst met als kop “Literaire rel na ‘ironie’ over Vestdijk”. Drie dagen later blikte columnist Asing Walthaus in dezelfde krant nog eens terug: ‘Bijna niemand leest meer Simon Vestdijk. Althans niet in zijn geboorteplaats Harlingen, dat in zijn boeken Lahringen heet. Dat heeft de burgemeester zelf verteld. Nou dat is niet verbazingwekkend. In Harlingen is geen bioscoop of schouwburg. Het grootste feest heet Visserijdagen. En vissers lezen niet, maar staren naar dobbers en denken aan shantykoren. Gelukkig is er wel een museum, een bibliotheek en boekhandel Wever, die zo op bestelling 27 boeken van Vestdijk kan leveren.’

WvW, 21 november 2012


Buwalda en Hazeu nemen prijzen in Harlingen in ontvangst

Peter Buwalda heeft zaterdag 10 november in Harlingen tijdens een feestelijke bijeenkomst de Anton Wachterprijs 2012 voor zijn debuutroman Bonita Avenue in ontvangst genomen. Wim Hazeu kreeg voor zijn biografisch onderzoek de Ina Dammanprijs uitgereikt.

De jury koos unaniem voor Bonita Avenue boven andere debuten. De sterke literaire kwaliteiten van het boek gaven de doorslag. De jury noemt het een verbluffende roman. ‘Verbazingwekkend dat dit een debuut is’, zo oordeelt de jury. In zijn dankwoord zei Peter Buwalda dat hij trots is op deze voor hem tot nu meest waardevolle prijs. Hij vindt het een eer dat de prijs verbonden is met de schrijver die hij zo bewondert.

Wim Hazeu  aanvaardde de hem toegekende Ina Dammanprijs met een lezing waarin hij tot uitdrukking bracht dat hij zich ‘levenlang biograaf’ van Vestdijk voelt. Een leven van een schrijver is nooit af. Steeds zijn er nieuwe vondsten die tot herziening en herinterpretatie nopen. Hiervan gaf hij verschillende voorbeelden.

In de Vestdijkkroniek van maart 2013 zal uitvoerig verslag worden gedaan van de prijsuitreiking. Beide juryrapporten en de lezing van Hazeu worden hierin integraal opgenomen.

WvW, 12 november 2012

Diavoorstelling van foto’s gemaakt door fotograaf Joachim de Ruijter

Diavoorstelling van foto’s gemaakt door Kees Meekel


Boek en expositie over De Prinsentuin

De Prinsentuin in Leeuwarden
Liefhebbers van De koperen tuin kunnen hun hart ophalen in het Tresoar in Leeuwarden. Een boek en een expositie besteden aandacht aan het ontwerp en de totstandkoming van deze fameuze tuin die in Vestdijks roman centraal staat. In het fraaie wandelpark bevindt zich tot op de dag van vandaag het etablissement De Koperen Tuin. Het boek, gelijktijdig verschenen met een expositie in Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig centrum,  geeft een gedetailleerde kijk op Vestdijks fameuze tuin. Boek en tentoonstelling, getiteld Roodbaards Rijkdom– Landschaps-parken Noord-Nederland 1800-1850, belichten de negentiende eeuwse hovenier,portretschilder, tuin- en landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851).

E. Van der Laan-Meijer en W. Ottens: Roodbaards Rijkdom. Uitg. Bonas Tresoar, Boterhoek, Leeuwarden. T/m 19/1. Inl: tresoar.nl

WvW, 8 november 2012

Zie ook artikel ‘ De Koperen Tuin: de schat van Roodbaard’,
KM, 14 februari 2013

Prinsentuin-vanaf Noordersingel. Bron: Beeldbank Leeuwarden


Simon Vestdijkpark in Haarlem

In het najaar van 2012 is in Haarlem-Noord begonnen met de aanleg van een park dat de naam Simon Vestdijkpark heeft gekregen. Het ligt tussen het nieuwe Marsmanplein en de P.C. Boutensstraat en tussen de Martinus Nijhofflaan en de Jan Prinslaan. Het park is 180 meter lang en varieert in breedte van 45 tot 77 meter.
Buurtbewoners mochten een naam verzinnen. Mevrouw Nora Nustun bedacht het Simon Vestdijkpark.  In Haarlems Dagblad van 19 oktober 2012 vertelde zij: “Ik woon in de Slauerhoff hier vlakbij (een wooncomplex). Ik wandel vaak met mijn kinderen en gastkinderen en ik vind het belangrijk om ze dan verhalen te vertellen. De schrijvers Slauerhoff en Vestdijk leerden elkaar kennen op de universiteit. Er zit een mooi verhaal achter. Juist een park is een prachtige plek om elkaar verhalen te vertellen”. Siersmeedwerk - Schaghelstraat 3 Haarlem
De relatie tussen Vestdijk en Haarlem is bekend: grootvader Vestdijk was een vondeling, die in 1830 werd gevonden op de hoek van de Oostvest en de Dijkstraat. Opa Vestdijk vestigde zich in 1854 als gymnastiekleraar in Haarlem. In de Schaghelstraat, nummer 3, zat ooit een gymnastiek-, scherm- en dansschool, in 1866 door grootvader Vestdijk gesticht. Siersmeedwerk boven de ingang herinnert nog altijd hieraan.

FH, 3 november 2012


Vestdijk, W.F. Hermans en Maarten ’t Hart

In oktober 2012 verscheen Willem Frederik Hermans, Volledige werken deel 15, gevuld met beschouwend werk. Deze wetenschappelijke uitgave heeft een omvangrijk register, waarin de naam van Vestdijk een paar keer opduikt. Het citaat hieronder komt uit een artikel dat Hermans schreef over een bundel van Maarten ’t Hart, getiteld Een dasspeld uit Toela (1991), “Maarten heeft de volledige werken van Vestdijk, zoals hij elders eens mededeelde, nota bene volledig aan zijn vrouw voorgelezen onder de afwas. Tachtig boeken. Veronderstellen we dat tachtig boeken van Vestdijk vierentwintigduizend bladzijden tellen (een lage schatting), nemen we in aanmerking dat het gezinnetje ’t Hart uit twee personen bestaat (over kinderen heb ik hem nooit gehoord) en dat er dus dagelijks twee borden, twee messen en twee vorken, plus de pan waarin ze de piepers hebben gekookt moeten worden afgewassen, dan kan Maarten per dag toch maar  op z’n hoogst tien bladzijden hebben voorgelezen, zelfs als mevrouw ’t Hart heel langzaam afgewassen heeft. Het voorlezen van Vestdijk’s werken kostte hem derhalve een kleine zeven jaar, mits er elke dag is gegeten, afgewassen en voorgelezen.” (p.470-471)

FH, 3 november 2012


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
november 2012
M D W D V Z Z
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Categorieën