Stemming Beste Bibliothecaris 2016

leo-willemse

Leo Willemse is als eerste medewerker van de OBA genomineerd voor de eretitel Beste Bibliothecaris 2016, met twee collega’s uit het land. De Vestdijkkring nodigt je uit op hem te stemmen. De stemming loopt tot en met 30 oktober. Vestdijk had natuurlijk een verbinding met de OBA, met zijn prachtige beschrijving van de voormalige Leeszaal op Keizersgracht 444, in De Redding van Fré Bolderheij. Leo Willemse heeft veel aan Vestdijk-promotie gedaan; zo las hij die passage regelmatig, en zeker rond Vestdijks verjaardag, voor bij zijn radio-optredens in de wekelijkse Boekenrubriek bij AmsterdamFM.

Ga voor stemmen naar www.oba.nl/ dan word je doorverwezen naar www.bibliotheekblad.nl waar alle info over de verkiezing te vinden is.

RJ, 27 oktober 2016


Overgrootvader Vestdijk is online

alexander-cranendoncq-volksprent-uitgegeven-door-de-maatschappij-tot-nut-van-t-algemeen-1850

Op 23 oktober is in Assen de databank geopend met de namen van bijna 9000 vondelingen en weeskinderen uit de kinderkolonie Veenhuizen. De kolonie is in 1824 gestart. Het werd een groot kinderdorp, zo maakte het Drents Archief bekend. Vanaf nu kunnen de namen van alle vondelingen en wezen digitaal worden bekeken op de website van het Drents Archief. Eén van de vondelingen in Veenhuizen was de overgrootvader van Dick Vestdijk, de zoon van Simon Vestdijk. Zijn overgrootvader (geboren op 00-00-1828) werd op 2 jarige leeftijd gevonden in Haarlem op de hoek van de Oostvest en de Dijkstraat. Hij was van 3 augustus 1837 tot 10 december 1839 bewoner van de kinderkolonie.

In het radioprogramma Met het oog op morgen werd aan de vooravond van de ingebruikstelling van de databank aan Dick Vestdijk gevraagd of het verhaal van zijn overgrootvader in de familie bekend was. Hij kon dat bevestigen, maar  zei wel dat over de eerste periode tot aan zijn 16de jaar er heel weinig bekend was over zijn overgrootvader. Daar is nu aanvulling op gekomen.

WvW, 24 oktober 2016


Stadskatten schrijven niet in de geest van Alfred Nobel

vestdijk-met-kat-300h

En weer ging de Nobelprijs voor Literatuur niet naar een Nederlander. Hanneke Eggels besprak 18 jaar boeken van winnaars van de Nobelprijs en denkt te weten waaraan dat ligt. In NRC (10 okt.) stelt zij dat Nobelwaardige schrijvers voldoen aan de ‘sleutelfactor’ en dat is ‘moed’. Volgens Eggels ‘hebben Nederlandse schrijvers de moed niet om zaken van werkelijk belang aan de kaak te stellen.’ Zij ziet ‘De prijs gaat doorgaans naar schrijvers (gaan) die politiek en religieus schurende standpunten innemen.’ Eggels wijst daarbij op de premisse van Alfred Nobel dat de prijs bestemd moet zijn ‘voor het opmerkelijkste werk met een idealistische trend.’ Nobelprijswinnaars ‘verweren zich tegen regime of dogma’. Er zijn geen schrijvers hier die daaraan voldoen. Zij zijn in de ogen van Eggels ‘net stadskatten, ze vangen geen muizen, omdat ze gevoerd worden met reis- en werkbeurzen, de kattenbrokjes van het Letterenfonds.’
Och, hadden Vestdijk en Hermans maar minder van katten gehouden, en Nooteboom? Die moet minder reizen!

WvW, 13 oktober 2016


Lezing Drs. Flip Hammann: Simon Vestdijk en de religie
16 oktober

1992-de-toekomst-der-religie

Zondag 16 oktober, aanvang 10.30 uur, toegang vrij, collecte na afloop

De Kapel, Potgieterweg 4, Bloemendaal 

De schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) gold tijdens zijn leven als de belangrijkste auteur in het Nederlandse taalgebied. Zijn reputatie was onomstreden. Die is na zijn dood vrij snel afgebrokkeld en Vestdijk wordt steeds minder gelezen. Dat is jammer, want hij heeft ons nog veel te vertellen, bijvoorbeeld over religie.

Vestdijk was verklaard atheïst, maar heeft zich in een omvangrijke studie diepgaand met de religie beziggehouden. Dit boek, De toekomst der religie (1947) vormt ook de bron voor een aantal van zijn romans, bijvoorbeeld het intrigerende boek De kellner en de levenden.
De spreker zal in zijn presentatie leven en werk van Vestdijk bespreken, zijn opvattingen over religie, een aantal romans, gedichten en essays.

FH, 10 oktober 2016


Brieven van Slauerhoff in Privé

slauerhoff-brieven-2016

De reislustige J. Slauerhoff onderhield het contact met familie, vrienden, vriendinnen, collega-schrijvers, uitgevers en (mede)tijdschriftredacteuren per brief. Deze brieven omspannen heel zijn werkzame leven, vanaf zijn studententijd (1920) tot aan zijn dood (1938). Uit zijn vele brieven heeft Hein Aalders een bloemlezing samengesteld in de reeks Privé-domein. De bloemlezing Een varend eiland (de titel is ontleend aan Kees Fens) bevat ook brieven aan S. Vestdijk, drie uit 1931 en een uit 1935. De brief die hij op 25 februari van dat jaar aan Vestdijk schrijft, grijpt terug op de brief die Slauerhoff op 5 februari aan Van Vriesland had geschreven. In deze brief is een heikele zaak aan de orde. Slauerhoff vraagt Van Vriesland uit de redactie van Forum te gaan en zegt dat Ter Braak, S. Vestdijk en E. du Perron dat ook willen. Kennelijk is Slauerhoff toch niet helemaal zeker van zijn zaak want op 25 februari informeert hij bij Vestdijk hoe dat zit: ‘Volgens je uitspraak ben je het met me eens.’ Het blijkt te gaan om het verwijt dat Van Vriesland niets meer produceert en niets voorstelt.

J. Slauerhoff, Een varend eiland; brieven, Privé-domein 288, De Arbeiderspers, 2016, 448 pag.
Bezorgd door Hein Aalders.

WvW, 8 oktober 2016


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
oktober 2016
M D W D V Z Z
« sep   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Categorieën