Verschenen!

In Marcel Proust bewondert Vestdijk zijn aforistische stijl. In zijn boekenkast pronkt een boekje met aforismen van Proust. Vestdijk noemt zichzelf ‘een aforistische psycholoog’. Aforismen of spreuken leveren hem ‘een kort, heftig genot’ op; hij beziet ze als ‘zweepslagen of klaroenstoten’ die zekerheden aan het wankelen kunnen brengen.

In het werk van Vestdijk komen veel aforismen voor. Toch zijn ze bij een breed publiek weinig bekend. Al lezende tekende Wilbert van Walstijn, hoofdredacteur van de Vestdijkkroniek, aforismen op. Zo ontstond een waaier aan bespiegelingen over het menselijke leven en de menselijke ziel. Ruim 200 aforismen zijn ondergebracht in een twaalftal thema’s, zoals ´angst´, maar ook ´levenskunst´. Ze staan in een oplopende volgorde van het aantal aforismen dat binnen elk thema valt. Daarmee is de verkenning een indicatieve graadmeter geworden voor wat er bij Vestdijk toe doet. Met een verrassend resultaat!

Zweepslagen en klaroenstoten
Aforismen uit het werk van S. Vestdijk
Vestdijkkring , monografie nr. 1, 2018, 28 p.

De prijs van het boekje incl. verzendkosten is € 7,50 (leden: € 5,–; eerste exemplaar gratis bij kroniek nr. 131).
Te bestellen door overmaking op ING rekeningnummer NL21INGB0002652301
t.n.v. de penningmeester, Kees Meekel, van de Vestdijkkring te Amsterdam

WvW, 24 december 2017 (bijgewerkt 27 februari 2018)


Facetogen zouden goed zijn

De dichter Tonnus Oosterhoff, winnaar van P.C. Hooftprijs 2012, spreekt over ´De kast die mij vormde´ in ´Letter en Geest´ (Trouw, 16-12). De dichter heeft het over de boekenkast waarin ten dele de boekruggen te zien zijn van de boeken die hem gevormd hebben. Hij geeft hiervan een uitvoerige opsomming, waarin ook Vestdijks Ivoren Wachters is opgenomen. Het aardige is dat op de begeleidende foto, gemaakt door Lian Oosterhoff in de boekenkast nog drie andere titels van Vestdijk staan die hij niet vermeld: Iersche nachten, De ziener, en De hôtelier doet niet meer mee, en zelfs nog een maar waarvan de titel onleesbaar is.

Vooral de expliciet vermelde boeken bepaalden het zicht van Oosterhoff op de wereld, want ‘de mens is niet geboren met mentale facetogen, niet in staat tot het ontwikkelen van talloze perspectieven.’ Zulke ogen zouden ‘goed te gebruiken zijn in deze tijd’.

WvW, 16 december 2017


Pyke Koch en Vestdijk

In het Centraal Museum te Utrecht vindt op dit moment een overzichtstentoonstelling plaats van Pyke Koch (1901-1991), een schilder met een niet al te groot, maar overzichtelijk oeuvre. Hoewel hij minutieus realistisch schildert, bewegen zijn schilderijen zich steeds tussen droom en werkelijkheid: hij is een belangrijke vertegenwoordiger van het magisch realisme zoals zich dat in de Nederland heeft ontwikkeld. Vooral zijn portretten van vervaarlijke vrouwen baarden opzien. Na de oorlog mocht Koch een jaar niet exposeren vanwege zijn bewondering voor Mussolini en diens fascisme. Kenners beweren dat de zwarte band om het zelfportret daar een duiding van is (Mussolini’s zwarthemden).

Vestdijk ontmoet in zijn Utrechtse periode (1935-1936) Pyke Koch in een kring van kunstenaars waarvan  ook Cola Dedrot, Jan Engelman, Martinus Nijhoff, Adriaan Roland Holst en Gerard Rietveld deel uitmaken. Vestdijk is bezig met zijn Het vijfde zegel. Hij bezoekt op de Oude Gracht Pyke Koch als object van studie in zijn atelier om hem aan het werk te zien. Hoe gaat een schilder te werk? Vestdijk heeft die kennis nodig voor zijn hoofdpersoon El Greco. Ook later komt Vestdijk Koch tegen omdat zij een gezamenlijke kennis en omgang hebben met de adellijke Kinny Schuurbecque Boeye.  Zij stond model voor Emy op wie de schilder Wegener verliefd wordt in De schandalen; na te lezen bij Wim Hazeu.

De tentoonstelling loopt t/m 18 maart.

WvW, 4 december 2017


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
december 2017
M D W D V Z Z
« nov   jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categorieën