‘Terug tot Anton Wachter’ op 10 november

Centraal Comité 1945 Harlingen bericht het volgende:

‘Terug tot Anton Wachter’ met literaire avond 10 november in de Grote Kerk te Harlingen

Als belangrijkste onderdeel nodigen wij alle voormalige prijswinnaars uit naar Harlingen te komen onder de noemer ‘Terug tot Anton Wachter’. Voor het bijwonen van de traditionele bijeenkomst in de Grote Kerk van Harlingen (‘s middags) en daarnaast voor een speciaal avondprogramma (literaire avond) waar met de vorige winnaars onder meer wordt stilgestaan bij de betekenis van de Anton Wachterprijs voor hun verdere schrijverscarrière. Deze literaire avond wordt mede mogelijk gemaakt door: Lân fan Taal.

Laat u verrassen door de top van literair Nederland. Geniet van een avond met voordrachten, gedichten, interviews en muziek. Met medewerking van de voormalig prijswinnaars; Gijs IJlander, Herman Stevens, Sipko Melissen, Christaan Weijts, Arjan Visser, Anne Gine Goemans, Maartje Wortel, Peter Buwalda, Niña Weijers, Roos van Rijswijk. Muzikale medewerking van Jankobus Seunnenga en Dick Vestdijk.

Kaarten voor de Literaire avond  à € 8,00 kunt u online bestellen op onderstaande link.
www.eventbrite.nl/e/tickets-literaire-avond-anton-wachterprijs-50589230751

Voor verdere informatie over de Anton Wachterprijs zie:
https://www.cc45harlingen.nl/anton-wachterprijs/

RJ/HT, 30 september 2018


Nederlandse schrijvershuizen

In navolging van het Britse weekblad The Times Literary Supplement, dat begin juli 2018 een interactieve kaart publiceerde met Britse schrijvershuizen, komt De Groene Amsterdammer met een eigen, Nederlandse variant. Die door Nederlandse literatuurliefhebbers kan worden aangevuld.
Onze hoofdredacteur Wilbert van Walstijn heeft hierop een reactie gegeven om ook Vestdijk in kaart te brengen: brief-naar-Nieuwenhuis-schrijvershuizen  (pdf-bestand).

HT, 24 september 2018

 


Vijf genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2018

Kleihuid van Herien Wensink, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen, Wormen en engelen van Maarten van der Graaff, Astronaut van Pieter Kranenborg en Onder het ijs van Ellen de Bruin zijn de vijf genomineerde romans voor de Anton Wachterprijs 2018. Voor de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar waren er deze keer een record aantal inzendingen. Maar liefst 133 boeken zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter).

De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, wordt uitgereikt op zaterdag 10 november in de Grote Kerk van Harlingen, Vestdijks geboortestad. De 20e editie (de prijs bestaat sinds 1977) heeft ter gelegenheid van LF2018 een speciaal karakter. Na het middagprogramma is er ‘s avonds, in samenwerking met de Taalkaravaan van Lân fan Taal, een avondprogramma onder de titel ‘Terug tot Anton Wachter’. Hiervoor zijn alle oud-winnaars van de Anton Wachterprijs uitgenodigd. De prijs werd eerder gewonnen door onder meer A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Tessa de Loo, Peter Buwalda en Niña Weijers.

De prijswinnaar wordt begin oktober bekend gemaakt.

De Anton Wachterprijs is een activiteit van het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de  Vestdijkkring en de gemeente Harlingen.

Persbericht van Centraal Comité 1945 Harlingen, 14 september 2018


#MeToo, Bruckner en een dirigent

Columnist Rob Schouten verstaat de kunst bijzondere herinneringen te verbinden met de actualiteit. Na het ontslag van Daniele Gatti bij het Concertgebouworkest bezocht columnist Schouten het eerste concert waar de Italiaan vervangen moest worden, terwijl zijn naam nog op het toegangskaartje stond. Het werd Manfred Honeck, een Oostenrijker, die de derde symfonie van Bruckner, eveneens een Oostenrijker, dirigeerde. Dat kon niet erg fout gaan, schrijft Schouten (Trouw, 4.09). Maar in zijn geheugen zit een uitspraak van Vestdijk over die Bruckner: ‘een dorpsleukje met een gezicht van pijnbomenhout’. De uitspraak is ‘tegen zijn zin’ blijven hangen. Ook Vestdijks roman Het glinsterend pantser keert terug in zijn geheugen. Dat boek liet Schouten gedurende Bruckner III niet meer los, want de dirigent in die roman, Victor Slingeland heeft ook met ‘een #Me Too-gevalletje’ te maken.  Het maakte indruk op Schouten want ‘Het glinsterend pantser was de eerste hogere literatuur die ik las na een jeugd vol Kuifje en Biggles’.

Bruckner, zo herinnert Schouten zich tijdens de uitvoering, had zelf ook met ‘een affaire’ te maken: ‘De goede man, notoir vrijgezel, zou ooit een leerlinge met “lieve schat” hebben aangesproken. O tempora, o mores! Er is niets nieuws onder de zon.

WvW, 10 september 2018


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
september 2018
M D W D V Z Z
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categorieën