Poëzie en muziek

Rob Schouten schrijft in Trouw van 19 oktober:

‘Er bestaat een hardnekkige gedachte dat poëzie en muziek aan elkaar verwant zijn. Vestdijk vond daarentegen van niet, ze vermijden elkaar juist omdat die verwantschap zo op de loer ligt. Poëzie heeft eerder iets met schilderkunst, plastiek meende hij. Ikzelf wantrouw grote waarheden over poëzie (en over elke kunst) maar dat poëzie verre van een talige vorm van muziek is, geloof ik met Vestdijk.’

LW, 23 oktober 2024


Verjaardagsbijeenkomst Vestdijkkring in Oranjehotel Scheveningen 17 oktober 2024

Hoeveel mooier kan het zijn dat je op de 126e geboortedag van je favoriete schrijver een dergelijke bijeenkomst hebt? Op een historische plek, want Simon Vestdijk bracht in de toenmalige Polizeigefängnis Scheveningen bijna zes weken in gevangenschap door: van 24 januari tot 26 februari 1943, cel 412. Deze strafgevangenis had tijdens de Duitse bezetting de geuzennaam ‘Oranjehotel’. Het Herinneringscentrum Het Oranjehotel is nu een onderdeel van de huidige Scheveningse gevangenis, samen met onder andere de gevangenis van de Verenigde Naties.

Het maximaal toegestane aantal van 35 bezoekers was snel gehaald. In zijn welkomstwoord ging voorzitter van de Vestdijkkring Hans van Velzen uiteraard in op het verblijf van Vestdijk hier. In romanvorm heeft hij deze ervaringen verwerkt in Pastorale 1943. Daarnaast heeft Vestdijk op 9 december 1945 een voordracht gehouden over de gevangenishoofdstukken uit deze roman. Uit de bewaard gebleven voordracht las secretaris Roel Jonker een aantal fragmenten voor. Daarna vertelde directeur Anke van der Laan over het Herinneringscentrum zoals dat sinds 2019 functioneert.

Natuurlijk was het echte ‘hoogtepunt’ van de bijeenkomst de bezichtiging van het Oranjehotel. Nog slechts één cel, Doodencel 601, is in de oorspronkelijke staat van die oorlogsjaren te zien. En je schrikt van de grootte, en het besef dat men daar soms maanden doorbracht, meestal met meerdere mensen, verdacht van zwendel of verzet. Maar ook Joden, Roma en Sinti zaten daar in afwachting van hun meestal bittere lot. Meer dan 25.000 mensen hebben in het Oranjehotel vastgezeten; van circa 5000 mensen is bekend wie dat waren. Zeker 250 gevangenen zijn geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.

Na de oorlog heeft de gevangenis nog tot 2009 gefunctioneerd; toen is het gebouw gesloten vanwege onveiligheid (brandgevaar).

In zijn uitputtende boek Het Oranjehotel (2019), door Bas von Benda-Beckmann, zo vertelt Vestdijkkenner Wilbert van Walstijn, stelt de auteur dat hij geen schrijver kent die zó goed de sfeer van het Oranjehotel heeft beschreven als Simon Vestdijk. Voor de leden van de Vestdijkkring is dat op zich geen verrassing; het geeft aan hoe intensief Vestdijk zijn gedwongen verblijf heeft ervaren.

Een uitgebreider verslag van deze zeer bijzondere en indrukwekkende bijeenkomst verschijnt in Vestdijkkroniek 145, in maart 2025.

LW, 22 oktober 2024


Foto’s najaarsbijeenkomst in het “Oranjehotel”

Hier enkele foto’s van de najaarsbijeenkomst op 17 oktober in het “Oranjehotel” te Scheveningen.
In deze gevangenis, nu een nationaal monument en museum, verbleef Vestdijk zes weken in 1943.

Welkomstwoord door Hans van Velzen, voorzitter van de Vestdijkkring

Secretaris Roel Jonker citeert Vestdijk uit een voordracht over zijn gevangenschapsperiode.

Directeur van het museum, Anke van der Laan

Rondleiding langs de cellen

De bewaard gebleven cel 601. Vestdijk moest zo’n cel met nog drie gevangenen delen.

HT, 17 oktober 2024 (bijgewerkt op 20-10-2024 met foto’s van Hans van Kooten)


Een Simon Vestdijkstraat in Amsterdam

De Nieuwsbrief van de Gemeente Amsterdam van 2 oktober biedt verrassend nieuws. Het item “Meer groene plekken in Amsterdam” laat de verbeterde inrichting van de Simon Vestdijkstraat in Weesp zien. Weesp maakt sinds 2023 deel uit van de Gemeente Amsterdam, waardoor Amsterdam eindelijk, eindelijk! een Simon Vestdijkstraat kent. Het was ons even ontschoten dat Weesp allang in deze omissie had voorzien, maar nu is het duidelijk: de belangrijkste plaats in het leven van Simon Vestdijk na Harlingen en Doorn heeft haar eigen Vestdijkstraat!

Meer groene plekken in Amsterdam

In de Simon Vestdijkstraat in stadsgebied Weesp hebben we een pleintje met veel steen en een versleten speelplek opgeknapt. De stenen zijn ingewisseld voor 200 m2 planten, struiken en een extra boom. De bestaande bomen hebben een betere groeiplaats gekregen. De speelplek is opgeknapt met nieuwe speeltoestellen, een extra bankje en een hek voor de veiligheid. Het pad is waterdoorlatend. De buurt was actief betrokken bij het project. Kinderen mochten stemmen op hun favoriete speeltoestel.

Simon Vestdijkstraat -VOOR

Simon Vestdijkstraat – NA

LW, 11 oktober 2024


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
oktober 2024
M D W D V Z Z
« sep   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categorieën