Dit jaar is het 115 jaar geleden dat de auteur Simon Vestdijk werd geboren en 40 jaar geleden verscheen de eerste Vestdijkkroniek.
In maart staan tal van evenementen rond Vestdijk gepland.
Beeld in Doorn
Op zaterdagochtend 2 maart onthult Mieke Vestdijk, de weduwe van Simon Vestdijk, het bronzen standbeeld van de in 1971 overleden schrijver. Beeldhouwer Jaap te Kiefte ontwierp het bronzen beeld dat Vestdijk schrijvend achter zijn werktafel toont. Het beeld komt op het Kerkplein voor de Maartenskerk in Doorn, de plaats waar de schrijver meer dan 30 jaar woonde en werkte. (Zie programma onder Actueel)
Vestdijkkroniek
Op 15 maart verschijnt de 121ste Vestdijkkroniek. Een gevarieerd nummer waarin onder meer aandacht wordt geschonken aan de totstandkoming van de eerste Kroniek in april 1973. Dat heeft destijds nog heel wat voeten in de aarde gehad. Voorts bevat de kroniek een artikel waarin de confrontatie tussen Simon Vestdijk en Gerard Reve uit de doeken wordt gedaan. Vijf jaar na de dood van Vestdijk ving de redactie van de Vestdijkkroniek bot bij de ‘volksschrijver’, na een uitnodiging zijn herinneringen over Vestdijk op te schrijven. Reve schreef wel een brief aan de redactie waarom hij niet wil meewerken en hierin geeft hij ongezouten zijn mening over Vestdijk geeft. In zijn Ina Dammanlezing vertelt Wim Hazeu dat hij zich ‘levenslang biograaf’ van Vestdijk voelt.
De duizendvoudige tong
Op 23 maart – de sterfdag van Vestdijk – verschijnt een nieuwe uitgave, getiteld De duizendvoudige tong; artikelen uit 40 jaar Vestdijkkronieken. De hoofdredacteur van de Vestdijkkroniek, Wilbert van Walstijn heeft 20 artikelen uit jaargangen geselecteerd en toegelicht om een goede impressie te geven van de Vestdijkstudie. Het boek verschijnt bij uitgeverij Tiem te Baarn en wordt gepresenteerd op de ledenvergadering van de Vestdijkkring (23 maart).
Voordracht
Op 23 maart draagt de jonge auteur Merijn de Boer zijn verhaal ‘Uit liefde voor Vestdijk’ voor. Hierin plaatst de eenzame hoofdpersoon Maarten Ruiters een contactadvertentie. Hij vraagt wie met hem de tweeënvijftig romans van Vestdijk wil lezen. Er zijn reacties van enkele vrouwen. Het lezen van Vestdijk begint, maar leidt het ook tot zijn ‘bevrijdingsfeest’?
Wim Hazeu gaat in gesprek met Merijn de Boer; over dit verhaal en over zijn verhalenbundel Nestvlieders dat in 2012 werd bekroond met de Van der Hoogt-prijs.
De bijeenkomst op 23 maart vindt plaats op zaterdagmiddag 15.00 uur in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, in de Vestdijkzaal, 6de verdieping. Adres: Oosterdokskade 143
Bericht voor de pers:
U bent van harte welkom. Voor nadere informatie: Wilbert van Walstijn: 071- 5767367
Voor het aanvragen van een recensie-exemplaar van ‘ De duizendvoudige tong ’ kunt u terecht bij cdezwart@uitgeverijtiem.nl