Veel liefde voor Vestdijk hielp niet

Merijn de Boer Het in 2010 verschenen verhaal ‘Uit liefde voor Vestdijk’ van Merijn de Boer laat de lezer achter met het raadsel of de liefde voor Vestdijk wel zo groot is als de titel uitdrukt. Aan het slot van het verhaal zet de ik-figuur immers al zijn Vestdijks op straat. Misschien is de liefde voor Vestdijk vervlogen, maar een andere waarheid blijft overeind: in dit verhaal wordt Anton Wachter’s isolement getransformeerd naar Maarten Ruiters, pseudoniem voor een personage die in werkelijkheid achter de initialen S.W. schuilgaat. Een verwijzing naar de namen Simon en Wachter? De ik-figuur in dat verhaal plaatst een contactadvertentie in de krant. Hij is een veertiger en belegger, die met iemand anders alle tweeënvijftig romans van Simon Vestdijk wil (her)lezen. Op jeugdige leeftijd ontdekte de ik-figuur Simon Vestdijk. Het is ook de leeftijd waarop de ik-figuur ervoer in een isolement te verkeren. De belegger, die dus voorgeeft Maarten Ruiters te heten, krijgt drie medelezers over de vloer: eerst de jonge vrouw Barbara Grazand en later haar moeder, de weduwe Elze en tenslotte nog even de Duits sprekende John Schult. Maarten vindt de dochter een bedriegster, die uit is op geld, maar niet echt om Vestdijk geeft. Met de weduwe Elze leest hij zesenveertig romans; er is sprake van toenadering. Echter ’Maarten’ ontwijkt vragen over zijn verleden, hopende dat Elze hem leert kennen via de Vestdijk-lectuur. Ook bij het lezen van Vestdijks Bevrijdingsfeest lukt dat niet. Het boek ging hem zelfs tegenstaan. Aan het slot wordt Vestdijk in vuilniszakken aan de straat gezet. Is dit een literair statement over Vestdijk als romancier? Nee, het is een tragisch besluit, genomen nadat de hoofdpersoon tot de ontdekking kwam dat hij zijn isolement niet heeft kunnen opheffen. S.W heeft zich schuil gehouden, heeft zich niet geopenbaard. De Vestdijk-lectuur is voor hem geen ‘bevrijdingsfeest’ geworden.
Merijn de Boer: Uit liefde voor Vestdijk, in De Gids, maart 2010, p.166-176

WvW, 16 februari 2012Nestvlieders waarvoor de jonge auteur de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2012 is toegekend.
WvW, 20 april 2012


De overeenkomst tussen Facebook en het lyrisch beginsel van de roman

Soms wordt de roman ‘dood verklaard’ (Couperus), dan weer is er sprake van een ‘revanche van de roman’ (Vaessens) of lopen hedendaagse schrijvers tegen het verwijt aan of zij ‘wel goed zien?’ (Heijne) Regelmatig is er discussie over de roman. Zo onlangs weer in De Balie te Amsterdam. Hier sprak onder meer Maarten Doorman, dichter, filosoof en hoogleraar kunstkritiek. Zijn lezing was wel zo de moeite waard dat De Volkskrant deze publiceerde (14 april jl.). Slechts één citaat volstaat: ‘Literatuur is het voortzetten van Facebook met andere middelen’. Een prachtig citaat, waarmee Doorman zich keert tegen de romantische literatuuropvatting volgens welke het ooit anders zou zijn geweest. Ook zogenaamde romantische auteurs, zoals Lord Byron of Baudelaire, gaven ‘uitdrukking aan zichzelf, aan hun eigen narcisme’.
En zo zijn we weer thuis bij Vestdijk die het ‘lyrisch beginsel van de roman’ het doorslaggevende beginsel noemde om romans te schrijven: ‘De mens maakt romans, omdat hij een mens is, en de aandriften om het te doen zijn zijn eigen diepste aandriften, die hij in laatste instantie met geen ander individu gemeen heeft’.

WvW, 19 april 2012


Heeft een schrijver wel of niet genoeg aan

Vooys 30.1 zichzelf?

Het jubilerende tijdschrift Vooys (jrg. 30, nr. 1) interviewt Peter Buwalda. De auteur komt hierin te spreken over schrijvers die ‘altijd vanuit zichzelf werken’. Als voorbeeld noemt hij Reve: ‘Die bedacht nooit iemand die niet op Gerard Reve leek- met succes overigens. Terwijl Vestdijk, Anton Wachter daargelaten, zelden iemand bedacht die wél tot in detail op hem leek’. Buwalda wordt dan gevraagd zichzelf in te delen op de schaal Reve-Vestdijk. In zijn antwoord geeft hij zichzelf bloot: ‘Ik hou veel van allebei. Maar ik hoop dat ik meer een Vestdijk ben, dat ik makkelijker andere mensen kan portretteren. Reve had namelijk een hele goeie aan zichzelf. Ik niet, vrees ik’.

WvW, 9 april 2012


Nadere info over het e-book De kellner en de levenden

Simon Vestdijk - bron bibliotheek.nlDe e-books in de eBooks Eregalerij zijn in het gebruikelijke epub-formaat en zijn gratis te downloaden. Ook is er een speciale iPad-app voor beschikbaar. Voor elke schrijver zijn er pagina’s met titels ‘Het leven’, ‘De erfenis’, ‘Lof en blaam’, ‘Het werk’, ‘Afbeeldingen’ en daarnaast links naar wat video- en geluidsmateriaal. Er is ruim aandacht voor de Vestdijkkring en de beeldbank op de pagina ‘De erfenis van Simon Vestdijk’.  De kellner en de levenden kunt u hier downloaden.

HT. 2 april 2012

Hier een lijst met alle romans van Vestdijk die beschikbaar zijn in epub- of pdf-formaat.


De kellner en de levenden opgenomen in de eBooks Eregalerij

Tijdens de ledenvergadering van de Vestdijkkring op zaterdag 31 maart heeft Jef van Gool, hoofdredacteur van het Literatuurplein, de roman De kellner en de levenden gepresenteerd.
Deze galerij is vorig jaar gestart met 25 klassieke meesterwerken uit de Nederlandse literatuur. Het gaat niet alleen om de romanteksten, maar ook om verhalen, beeldmateriaal en informatie over het boek en de schrijver. De site is een samenwerkingsproduct van de Digitale Bibliotheek Nederland, Het Letterkundig Museum en de Openbare Bibliotheken.
De site is een groot succes want is inmiddels vele tienduizenden keren geraadpleegd en gedownload.Jef van Gool in OBA

Alle reden dus voor de uitbreiding met de volgende 25 titels met als doelstelling uiteindelijk tot een Eregalerij van 100 toptitels uit de Nederlandse Literatuur te komen. Hans van Velzen zei ‘zowel als voorzitter van de Stuurgroep e-books, en als voorzitter van de Vestdijkkring bijzonder verheugd te zijn dat Vestdijk als eerste is opgenomen bij de uitbreiding van deze galerij’.
Voorts memoreerde van Velzen dat de keuze voor De kellner in nauw overleg met de familie Vestdijk is gemaakt. Voor de eerste serie van 25 boeken gold dat zij rechtenvrij waren omdat de auteurs meer dan 70 jaar geleden waren overleden. Dat is hier niet het geval. De rechten berusten bij de familie Vestdijk. Van Velzen bedankte de aanwezige familie de rechten voor dit doel beschikbaar te hebben gesteld. 
Hierna gaf Jef van Gool het in groten getale opgekomen publiek in de Vestdijkzaal van de OBA een ruimhartige blik in de rijke informatie van het nieuwe e-bookproduct. Van Gool zal hierover in de volgende Vestdijkkroniek een artikel schrijven.

WvW, 2 april 2012


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
april 2012
M D W D V Z Z
« mrt   jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Categorieën