Nadere info over het e-book De kellner en de levenden

Simon Vestdijk - bron bibliotheek.nlDe e-books in de eBooks Eregalerij zijn in het gebruikelijke epub-formaat en zijn gratis te downloaden. Ook is er een speciale iPad-app voor beschikbaar. Voor elke schrijver zijn er pagina’s met titels ‘Het leven’, ‘De erfenis’, ‘Lof en blaam’, ‘Het werk’, ‘Afbeeldingen’ en daarnaast links naar wat video- en geluidsmateriaal. Er is ruim aandacht voor de Vestdijkkring en de beeldbank op de pagina ‘De erfenis van Simon Vestdijk’.  De kellner en de levenden kunt u hier downloaden.

HT. 2 april 2012

Hier een lijst met alle romans van Vestdijk die beschikbaar zijn in epub- of pdf-formaat.


De kellner en de levenden opgenomen in de eBooks Eregalerij

Tijdens de ledenvergadering van de Vestdijkkring op zaterdag 31 maart heeft Jef van Gool, hoofdredacteur van het Literatuurplein, de roman De kellner en de levenden gepresenteerd.
Deze galerij is vorig jaar gestart met 25 klassieke meesterwerken uit de Nederlandse literatuur. Het gaat niet alleen om de romanteksten, maar ook om verhalen, beeldmateriaal en informatie over het boek en de schrijver. De site is een samenwerkingsproduct van de Digitale Bibliotheek Nederland, Het Letterkundig Museum en de Openbare Bibliotheken.
De site is een groot succes want is inmiddels vele tienduizenden keren geraadpleegd en gedownload.Jef van Gool in OBA

Alle reden dus voor de uitbreiding met de volgende 25 titels met als doelstelling uiteindelijk tot een Eregalerij van 100 toptitels uit de Nederlandse Literatuur te komen. Hans van Velzen zei ‘zowel als voorzitter van de Stuurgroep e-books, en als voorzitter van de Vestdijkkring bijzonder verheugd te zijn dat Vestdijk als eerste is opgenomen bij de uitbreiding van deze galerij’.
Voorts memoreerde van Velzen dat de keuze voor De kellner in nauw overleg met de familie Vestdijk is gemaakt. Voor de eerste serie van 25 boeken gold dat zij rechtenvrij waren omdat de auteurs meer dan 70 jaar geleden waren overleden. Dat is hier niet het geval. De rechten berusten bij de familie Vestdijk. Van Velzen bedankte de aanwezige familie de rechten voor dit doel beschikbaar te hebben gesteld. 
Hierna gaf Jef van Gool het in groten getale opgekomen publiek in de Vestdijkzaal van de OBA een ruimhartige blik in de rijke informatie van het nieuwe e-bookproduct. Van Gool zal hierover in de volgende Vestdijkkroniek een artikel schrijven.

WvW, 2 april 2012


Theoloog Beentjes over De kellner en de levenden

Het laatste oordeel ligt niet in een verre toekomst, maar in het heden

Theoloog Beentjes in de OBA‘Wanneer ik als theoloog en bijbelwetenschapper De kellner en de levenden lees, en herlees, word ik het meest aangesproken, getroffen zelfs, door zowel de invulling als het tijdstip dat Vestdijk met dat christelijke begrip ‘laatste oordeel’ verbindt. Kort gezegd: elk moment, elke seconde, vindt dat laatste oordeel plaats’. Dit zei prof Beentjes tijdens zijn voordracht over De kellner en de levenden  tijdens de ledenvergadering van de Vestdijkkring op 31 maart. Beentjes schetste een uitvoerig beeld van het gebruik van de Bijbel door Vestdijk in deze roman. Op verrassende en briljante wijze verkiest Vestdijk het laatste oordeel niet als ‘een moment dat in de verre toekomst ligt, maar een moment dat voortdurend plaatsgrijpt’.
De inleiding van prof. Beentjes zal te lezen zijn in de Vestdijkkroniek die in oktober 2012 zal verschijnen.
WvW, 2 april 2012


Voor dichters is het bestaan van de ziel geen vraag

April is de maand van de filosofie. Voor deze gelegenheid is Bert Keizer, arts, filosoof en publicist, gevraagd het filosofisch essay te schrijven. Het essay verscheen onder de titel: Waar blijft de ziel? Keizer keert zich tegen de neurobiologen voor wie de ziel noch de vrije wil bestaan. Voor hen valt de mens samen met zijn brein.
Marjoleine de Vos bespreekt dit essay in haar NRC-column van 30 maart. Zij waardeert de poging van Keizer de ziel te redden. Dichters weten waar ze het over hebben wanneer zij het over de ziel hebben. Twee voorbeelden haalt De Vos aan.

Allereerst Wislawa Szymborska die dichtte: ‘Een ziel heb je zo nu en dan/niemand heeft haar ononderbroken/en voor altijd’. Mnemosyne in de bergen Want soms heeft de ziel vrij.. ‘Bij het invullen van formulieren/en het hakken van vlees/ heeft ze doorgaans vrij.

En ook bij de dichtregel van Simon Vestdijk uit Mnemosyne in de bergen begrijpt Marjoleine de Vos dat de dichter het heeft over de kern, het wezenlijkste van jezelf als hij dicht: Veel lied’ren zijn gezongen. Doch het ene,/Het ernst’ge, dat de ziel het diepste raakt,/ligt nog te wachten.

WvW, 2 april 2012


Kalender:

Warning: Undefined array key "categorie" in /customers/9/c/4/vestdijk.com/httpd.www/wp-content/themes/vestdijk/lib/PWS_Calendar.php on line 62
april 2012
M D W D V Z Z
« mrt   jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Categorieën