Veelschrijver Simon Vestdijk kreeg weinig aandacht in de literatuurprogramma´s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie. Dit blijkt uit drie digitale bijlagen bij het boek van Jeroen Dera: Sprekend kritiek. Het bevat overzichten van literaire radioprogramma’s in de periode 1928-1940 en van tv-programma’s in de periode 1955-1975. Vestdijk overleed in 1971.
Opvallend is dat bij de omroepen KRO en VARA Vestdijk in de overzichten in het geheel ontbreekt, zowel voor radio als voor televisie. Op de radio is er zes keer specifiek aandacht voor Vestdijk. Een keer als dichter, twee keer voor Het vijfde zegel, een keer voor Narcissus op vrijersvoeten, een keer voor De nadagen van Pilatus , en een keer voor Sint Sebastiaan, geschiedenis van een talent.
Op de televisie verschijnt Vestdijk voor het eerst in het programma ‘Literaire ontmoetingen’, gepresenteerd door H. Gomperts in 1964. Vervolgens is er aandacht in het programma ‘Literair Tijdschrift’ voor zijn roman De onmogelijke moord en in hetzelfde programma een maand later in 1966 is Vestdijk gastspreker met een college over Flaubert. Ten slotte is hij het onderwerp in het programma ‘Schrijversportretten’ in 1968.
WvW, 6 juni 2017