Dick Vestdijk ontdekt nagelaten werk van vader

Bij toeval ontdekte Dick Vestdijk in een dummy het handschrift voor een of verschillende verhalen of romans van zijn vader Simon Vestdijk (zie persbericht hieronder). Het dummy-exemplaar is geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht en zal digitaal beschikbaar worden gesteld. Het lijkt te gaan om twee concepten voor Gigolo’s en voor De vaders weten het niet meer.

De vondst is interessant omdat het licht werpt op de schrijver over wie door Roland Holst opmerkte dat hij ‘sneller schreef dan God kon lezen.’ Kennelijk had Vestdijk ook zo zijn moeilijkheden bij het uitvoeren van plannen die hij toch niet ten uitvoer kon brengen. Er zijn naast de nu gevonden concepten voor verhalen of romans al andere handschriften, schema’s en fragmenten voor onvoltooide titels bekend:

  • De Aeolusharp, nagelaten romanfragment, gepubliceerd (1989)
  • Kluten, aantekeningen voor een roman, niet gepubliceerd
  • Bruiloften der ziel, voorstudie voor roman bevat ±200 bladzijden beschreven tekst, niet gepubliceerd, en ten slotte:
  • De Persconferentie, nagelaten romanfragment, annex brief aan Geert Lubberhuizen over de roman, die over zijn depressies zou gaan. Gepubliceerd (1975).

Nader onderzoek zou kunnen uitwijzen in hoeverre onvoltooid werk het gevolg is van artistieke aard dan wel van zijn depressies, of ziekten. Het is duidelijk dat dit laatste het geval is geweest bij De Persconferentie.

WvW, 2 oktober 2019


Persbericht roman-opzet Vestdijk in Dummy De Ziener 1966

(Ontvangen van Dick Vestdijk op 1 oktober 2019)

Bij het catalogiseren van boeken afkomstig van de Torenlaan te Doorn, uit de nalatenschap van Mieke en Simon Vestdijk, is onlangs een dummy-exemplaar van een paperback uitgave van De Ziener (de Bezige Bij, 1966) tevoorschijn gekomen met daarin in handschrift concepten voor een of meerdere romans.

Het geheel beslaat 56 pagina’s in handschrift. Sommige pagina’s bevatten alleen enkele steekwoorden of hoofdstuktitels, andere lijsten met personages, andere pagina’s complete uitwerkingen. Nader onderzoek is nodig om uit te maken of dit om 1 of meerdere verhaallijnen gaat. Een voorlopige transcriptie van de eerste 20 pagina’s van het niet makkelijk leesbare maar wel consistente handschrift laat zien dat het verhaal van ‘Gigolo’s’ zich afspeelt rond het vakantieoord Grootbosch waarin het nog steeds bestaande vakantiepark Het Grote Bos tussen Doorn en Driebergen te herkennen is. Er is sprake van nozems die op motoren ‘door het land scheuren’.

Het exemplaar is geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Foto’s zullen beschikbaar gesteld worden via de website van de bibliotheek.


 

Kalender: Actueel

juli 2024
M D W D V Z Z
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën