Het is Boekenweek, daar kan niemand om heen, want het thema ervan heeft nogal wat tongen losgemaakt en de publiciteit gehaald. Het thema gaat over rebellie en over dwarse denkers. In de VARAGIDS van 2 maart bezoekt Ronald Giphart Kees van Kooten om te horen hoe zijn ‘Leesleven’ er heeft uitgezien. Welke schrijvers hebben Kees van Kooten geïnspireerd en wat wil hij per se nog lezen? De cabaretier en schrijver herinnert het zich allemaal nog goed, zowel de schrijvers die hij wel las en wie hij niet las, maar eerst vertelt hij wat hem zo opvalt. Ondanks de steeds dikkere kranten wordt er zo weinig aandacht aan kinderen besteed. ‘Er staan geen kinderstrips meer in de krant. ’Geen Tom Poes, geen Kapitein Rob.’ Is het dan vreemd dat kinderen niet meer willen lezen?
Door Wim de Bie kwam hij in aanraking met experimentele dichters, de Vijftigers en al gauw valt de naam van Remco Campert. Maar zijn leesleven reikt veel verder, ook over onze landsgrenzen heen, zoals Nabokov, Kerouac en Updike. Iedere levensfase zorgt voor nieuwe boeken en nieuwe schrijvers. Gevraagd naar de Nederlandse literatuur mag hij ‘onder geen beding Gerrit Komrij vergeten.’ Wolkers, Mulisch, Hermans heeft hij wel gelezen, maar met hen had hij niet veel op.
Van Kooten is in een levensfase waarin hij zich druk maakt over wat hij nog niet heeft gelezen. Laatst had hij zo’n ervaring, want hij had nog niets van Simon Vestdijk gelezen. Bij antiquariaat Pieneman ruilde hij een stapeltje boeken in voor een stapeltje Vestdijken. Hij las Ivoren Wachters: Ik was meteen geraakt. Direct daarna las hij De koperen tuin, ‘ook geweldig.’ Er is gezien zijn leeftijd nu ‘het risico dat je iets laat liggen dat je gelezen móet hebben. Dat je om de hoek woont van de Nachtwacht, maar nooit de tijd vond om even te gaan kijken. Simon Vestdijk was zo’n Nachtwacht.’
Tip: Kijk zaterdag 14 maart op NPO2, 10.45 uur: Rebellie bij Van Kooten en De Bie
WvW, 14 maart 2020