Maarten ’t Hart over de toekenning van de Ina Dammanprijs

Hans van Velzen, voorzitter van de Vestdijkkring, interviewde in augustus Maarten ’t Hart naar aanleiding van de toekenning van de Ina Dammanprijs 2018. Omdat Maarten ’t Hart niet aanwezig was bij de uitreiking van de Anton Wachterprijs en Ina Dammanprijs op 10 november in Harlingen werd aldaar een video van dit interview vertoond, die was opgenomen door Boekhandel Broekhuis.

U kunt dit interview hier bekijken. (mp4-bestand)

   

De motivering van de Vestdijkkring voor de toekenning, zoals uitgesproken door Wilbert van Walstijn in Harlingen, kunt u hier lezen: Motivering-ID-prijs-2018 (pdf-bestand)

Maarten ’t Hart bedankte de Vestdijkkring voor de Ina Dammanprijs aldus:

Blij verrast ben ik dat de jury mij de Ina Dammanprijs heeft toegekend. Ik heb het altijd als volkomen vanzelfsprekend ervaren om mijn schatplichtigheid aan Vestdijk, telkens als daar een goede gelegenheid voor was, te memoreren zoals onlangs nog in mijn herziene Bach-boek. Vestdijk blijft voor mij nu eenmaal de hoogste top in de Nederlandse literatuur en dat probeer ik zo achteloos mogelijk telkens te demonsteren door hem, waar het ook maar te pas komt, te noemen, te eren en te citeren.

Daarbij heb ik eerlijk gezegd nooit ook maar een moment beoogd met mijn citeerdrift de Ina Dammanprijs te winnen, of daar zelfs maar aan gedacht – dus voor mij kwam deze toekenning totaal onverwacht. Ik kan en mag er uit opmaken dat mijn Vestdijk-verering niet onopgemerkt is gebleven en dat verheugt me zeer en beschouw ik als een aansporing om op de ingeslagen weg door te gaan.

HT, 14 november 2018

Kalender: Activiteiten

juli 2024
M D W D V Z Z
« mrt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categorieën