Petje op, petje af…

Zaterdag 17 maart vond de ledenvergadering plaats van de Vestdijkkring.  Het jaarverslag van voorzitter Hans van Velzen was majeur van toon want 2017 was een ‘mooi  vestdijkjaar’ met fraaie kronieken, met een cadeau voor de leden, het luisterboek Het veer, voorgelezen door Job Cohen en het symposium over het vrouwbeeld bij Vestdijk. Het symposium boeide in alle onderdelen, werd goed bezocht, er werden goede zaken gedaan tijdens de boekenmarkt en in de nasleep ervan mocht de Kring vijf nieuwe leden verwelkomen.  Dick Vestdijk nam zonder vrees ´zweepslagen´ in ontvangst, een monografie met aforismen uit het werk van Vestdijk.

Na het huishoudelijk gedeelte waren Roelof Bouwman en Henk Steenhuis te gast die alternerend de Vestdijkianen een introductie gaven over hun boek Wij van de hbs; terug naar de beste school van Nederland. Het boek bevat veel wetenswaardigheden over het ontstaan en het einde van de hbs in Nederland. Vooral de ondertitel bleek ‘een gevoelig punt’; het boek leidde tot heftige reacties, vooral onder lezers van de NRC. Het waren vooral gymnasiasten die in de pen klommen om de claim van ‘de beste school van Nederlands’ onderuit te halen. Smeuïge anekdotiek kwam boven, zoals in gezinnen waar verdeeldheid troef was omdat kinderen uit eenzelfde gezin een verschillende schoolse achtergrond hadden: kinderen met een hbs-opleiding moesten hun plaats weten als er ook een broer of zus het gymnasium hadden gevolgd. Toch blijkt dat het door de modernisering van de hbs dit schooltype een groot succes was. De modernisering bestond uit de nadruk op exacte vakken, op de moderne talen en op de handelsvakken. Nederland had daar behoefte aan, meer dan aan Latijn en Grieks.

Het spelelement ontbrak niet tijdens de voordracht. De heren hadden een kwis in petto voor de leden van de Vestdijkkring. In het boek komt Vestdijk uitvoerig aan de orde. Hij heeft als geen ander de hbs verliteratuurd. Alle aanwezigen werden verzocht te gaan staan en kregen een petje aangereikt. Een reeks van meerkeuzevragen werd voorgelegd, het ging om een keuze tussen twee antwoorden: petje op was fout, petje af was goed. Het foute antwoord leidde tot uitsluiting waarna de deelnemer moest gaan zitten.  We kwamen in tijdnood, de vragen werden moeilijker, de kwismasters moesten al  hun vragen inzetten, maar na de laatste vraag bleken er nog vier Vestdijkkenners fier overeind te staan. Petje af voor deze kenners!

WvW, 20 maart 2018

Kalender: Activiteiten

april 2024
M D W D V Z Z
« mrt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Categorieën