Red het Simon Vestdijkhuis!

29978619061_302bfff8e0_o-revht

Het volgende bericht is ontvangen van journalist/tv-producent Kenneth van Zijl:

Het laatste woonhuis van Simon Vestdijk staat te koop in Doorn. Hij heeft er ruim 20 jaar gewoond, er zijn boeken geschreven, zijn kinderen zijn er geboren en zijn weduwe heeft het onlangs verlaten. Het huis ademt de sfeer van Vestdijk. De spullen van Vestdijk, zijn boeken, zijn gigantische platenverzameling en een deel van zijn correspondentie alsmede zijn piano staan nog in het huis aan de Torenlaan 4. Op funda zijn de foto’s te zien.

Nu ben ik in de afgelopen 25 jaar in menig schrijvershuis geweest. Maar een Vestdijk, daarvan is er maar één geweest. Hij wordt door velen de grootste/ belangrijkste Nederlandse schrijver van de XXste beschouwd ( natuurlijk W.F. Hermans ook). Vestdijk was een ‘breed’ schrijver, die zeer belangwekkende essays heeft geschreven over poëzie bijvoorbeeld. De glanzende kiemcel wordt nog steeds gelezen en geraadpleegd door dichters van nu, zoals Ilja Leonard Pfeijffer. Ook zijn muziek essays, zijn stukken over ziekte en literatuur en natuurlijk zijn vele romans zijn een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse culturele geschiedenis.

Toen ik vernam dat het huis te koop werd aangeboden, had ik de droom dat dat huis als Schrijvershuis behouden zou blijven voor ons land. Er bestaat nu één dergelijk huis, nl het Roland Holsthuis. Hier kunnen schrijvers zich terugtrekken om in stilte, afzondering en rust te werken.

Het Simon Vestdijkhuis zou niet alleen voor schrijvers zijn, maar ook voor wetenschappers en componisten. Daarnaast zou het een plek kunnen zijn om studiedagen en symposia over literatuur en aanverwante zaken te organiseren. Er kunnen lezingen gehouden worden, kamermuziekconcerten  en de Vestdijkkring zou er z’n thuisbasis kunnen krijgen.

Het huis moet dus worden aangekocht. Hiertoe wil ik een crowdfunding actie starten. Er zal een stichting moeten komen onder wiens vleugels e.e.a. gestalte kan krijgen.

Ik zal niet alleen Het fonds voor de Letteren benaderen, maar ook fondsen als het VSB en de Postcode Loterij van Boudewijn Poelmann. Ik weet dat hij de letteren ook een warm hart toedraagt.

Minister Bussemaker, die een liefhebber van literatuur is, heeft inmiddels aangegeven dat ze als privépersoon de actie ondersteunt. Zelf zal ik €1000,- in ‘de pot’ storten.

Kenneth van Zijl

Voor verdere inlichtingen over dit initiatief en intentieverklaringen kunt u contact opnemen met de secretaris van de Vestdijkkring.


Zie ook het bericht ‘Huis van grote schrijver doet stof opwaaien’ verschenen in Nieuwsblad De Kaap

HT, 4 oktober 2016

Kalender: Activiteiten

mei 2024
M D W D V Z Z
« mrt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categorieën