Vestdijkkring de wanhoop nabij?

verzamelderomans-h2t

In een prachtige column in Trouw van 28 maart 2015 noemt Stijn Fens de activiteiten van de Vestdijkkring een wanhopige missie. In ‘Op de vlucht voor honderden boeken’ betreedt hij “met de nodige schroom” de werkkamer van een twee maanden geleden gestorvene. “Hier is gelezen, zijn honderdduizenden woorden bedacht en opgeschreven. Een ruimte als een zelfportret. We kijken hem recht in zijn gezicht.”

En verder: “Op de grond liggen stapels boeken. Ze zijn bevoorrecht, want van de ondergang gered. De man van het antiquariaat is langs geweest en heeft gekeken en gewogen.”

Maar helaas, in de boekenkast blijven vele boeken achter, en wat gebeurt daarmee? Fens: “Mijn oog valt op de verzamelde romans van de schrijver die in ons land ooit de maat der dingen was. Nu zijn laatste boeken van de leeslijsten verdwenen zijn, wacht hem binnenkort het onbarmhartige niets. Geen leven na de schrijversdood, al probeert een kring van laatste getrouwen nog wanhopig de herinnering aan hem in leven te houden. Een heel oeuvre aan de beademing. Met mijn vinger ga ik langs de ruggen van de romans, alsof ik ze alle tweeënvijftig even kort toespreek. Ik ben je niet vergeten. Dat weet je toch wel? Maar ik kan je niet meenemen. Echt niet. Ergens in een anoniem opslagpaleis liggen namelijk exemplaren van diezelfde romans te wachten tot ik ze uit hun gevangenschap bevrijd. In totaal heb ik negenentwintig dozen met boeken uit de nalatenschap van mijn vader naar het pakhuis gebracht.”

Vervolgens beschrijft Fens hoe in Rome het huis van Mario Praz (1896-1982) tot museum is verheven, waarmee de boeken, hoewel ze zich bevinden in een “bevroren bibliotheek”, hun waardigheid hebben behouden. En Fens heeft zich voorgenomen dat “Als ik ooit een fortuin win, koop ik een groot pand en richt het in als weeshuis voor boeken.”

Tijdens de ledenvergadering van de Vestdijkkring op 21 maart jl. lagen wat Vestdijkboeken ‘in de aanbieding’. Zo af en toe ontvangt de Kring wat exemplaren om aan leden aan te bieden. We hebben er een aantal verkocht: deze boeken hebben nu in een verzameling van een lid van de Kring de “waardigheid” hervonden en de Kring heeft zo € 65 opgehaald. Bij het Symposium in het najaar zullen we deze actie wat groter opgezet herhalen.

RJ, 1 april 2015

Kalender: Activiteiten

april 2024
M D W D V Z Z
« mrt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Categorieën